کتاب «نبرد طرق القدس»؛ شاخصی برای زمانها و نسلهای مختلف است / در عملیات طریق القدس، رزمندگان از کار ناممکن، ممکن ساختند
شما اینجا هستید
امیر رزاق زاده نویسنده کتاب «نبرد طرق القدس» با اشاره به اینکه نگارش این کتاب 5 سال به طول انجامید گفت: در این کتاب ابعاد و زوایای مختلف این عملیات به تصویر کشیده شده و توانستم فرازهای گوناگون این عملیات را که شروع آزادیهای مناطق اشغالی بوده، بهتفصیل برای خوانندگان شرح دهم.
وی افزود: در این کتاب زوایای عملیات و وضعیت منطقه، شرایط کشور، چرایی و چگونگی این عملیات و ضرورتها و اهداف آن از متن و وزن مدارک و اسناد، استخراجشده است تا بتواند راهگشای مبانی و چارچوبهای اساسی دفاعی و نظامی حال و آینده ما باشد.
رزاق زاده بابیان اینکه سعی کردهایم در این کتاب، به نبرد طریقالقدس از نگاه جدید بر پایه و اساس بقای طرفین منازعه نگاه کنیم، تصریح کرد: چون میدانهای نبرد تعیینکننده هستند و بدون عملیات و منازعه طرفین درگیری بیمعنا است، بنابراین صحنه نبرد میتواند به بهترین وجه، چهره بیگذشت جنگ را بهصورت عیان و عریان بیان کند و احساسات و عواطف مردم را بربینگیزد.
وی اظهار داشت: درواقع در این کتاب، دو صحنه میبینیم یکی صحنه زیباییها و خوبیها و جلوههای حق و در صحنه دیگر، پلیدیها و زشتیهای جنگ را میبینیم که همینطور که تجاوز به سرزمین و خاکمان بود متأسفانه تجاوز به نوامیس و برخوردهای زشت با مردم و اسارت گرفتن مردم بستان بود که در حین حمله عراق توانست این شهر را محاصره بکند و با مردمش به اسارت بگیرد و تمام رذالتها را بکار ببرد.
نویسنده کتاب «نبرد طرق القدس» با ذکر اینکه این کتاب مشتمل بر 8 فصل میباشد، به شرح مختصری از فصول کتاب پرداخت و عنوان کرد: فصل اول مروری بر اوضاع کشور میباشد، فصل دوم موقعیت و محدوده جغرافیای این منطقه را توضیح میدهد. فصل سوم اهداف عراق از تهاجم به ایران و دشت آزادگان و سابقه منطقه، مطرح میشود.
وی اضافه کرد: در فصل چهارم عوامل مؤثر در طراحی عملیات و کلیت طرح عملیاتی بیانشده، در فصل پنجم تلاش برای کسب آمادگی بیانشده است. فصل ششم در آستانه عملیات و در فصل هفتم به شرح عملیات بهتفصیل پرداختهشده است. در فصل هشتم نیز نتایج و دستاوردها و بازتابها و پیامدهای عملیات ذکرشده است. یک بخش خاتمه نیز در پایان کتاب وجود دارد.
رزاق زاده با اظهار بر اینکه در این کتاب فقط به ابعاد نظامی کشور در آن زمان پرداخته نشده بلکه اوضاع سیاسی و اجتماعی و شرایط کلی کشور هم بیانشده است، گفت: شرایط بحرانی کشور در آن دوران بهخوبی به تصویر کشیده شده است که قابلیت الگوبرداری دارد و میتواند بهعنوان یک شاخص برای زمانها و نسلهای مختلف باشد. کما اینکه برای وضعیت کنونی کشور نیز که آمریکا و کشورهای مرتجع منطقه به دنبال ایجاد بحران هستند و قصد دارند کشور را متزلزل کنند، میتواند بهعنوان شاخصی باشد که از آن تبعیت کنند چراکه ما در آن زمان ترورها و جو وحشت و جنگ داخلی باوجود منافقین و جنگ خارجی را همزمان باهم داشتهایم.
وی ادامه داد: در آن زمان کشور ایران در عین اینکه تئوری پردازهای نظامی نداشته، متکی به نیروهای مردمی بوده و امکانات و تجهیزات نداشته و شرایط سیاسی نیز تازه شکلگرفته بوده است، بنابراین اگر در سایه اتفاق، اتحاد، همبستگی، انسجام، همه اعضای کشور، همه جناحها و گروهها شکل بگیرند، از یک کار ناممکن میتوانند کار ممکن بسازند.
وی شناسایی منطقه عملیاتی و جادهسازی توسط جهاد سازندگی را دو کار بسیار مهم در عملیات طریقالقدس برشمرد و بیان کرد: نسبت به حماسهای که در جادهسازی توسط نیروهای جهاد سازندگی صورت گرفته، شهید صیاد شیرازی تعبیر جالبی داشتند که این جاده همانند یک لشکر برای ما عمل کرده است ضمن اینکه دشمن را هم غافلگیر کرده و کمکهای مردمی اهواز و سوسنگرد و شهرهای دیگر، بدون اینکه بدانند جادهسازی برای انجام عملیات است در این کار مشارکت کردند.
نویسنده کتاب «نبرد طرق القدس» با ذکر اینکه در این کتاب به اقدامات و تمهیدات فرماندهان عراقی در این عملیات نیز اشارهشده است، در ادامه بیان داشت: حملات هوایی و بمباران و قتلعام مردمی که در حال تخلیه شهر بستان بودند بهتفصیل پرداختهشده است.
وی با اشاره به پیام امام خمینی در رابطه با پیروزی در عملیات طریقالقدس و فتح الفتوح خواندن آن از جانب ایشان، خاطرنشان شد: امام خمینی (ره) با پیام خود نشان دادند که این عملیات آغاز فتحهای نیروهای مسلح است که توانستند انجام بدهند و به نتیجه برسانند.
رزاق زاده در رابطه با منابعی که برای نگارش این کتاب استفادهشده است، عنوان کرد: پایه منابع کتاب «نبرد طرق القدس»، اسناد مرکز بوده است اما به این اسناد اتکا نکردم و چندین بار به منطقه عملیاتی سفر کردم و با افراد گوناگون اعم از سپاهی، ارتشی، عشایر، افراد بومی و غیربومی، جهاد، ساکنین بستان، سوسنگرد، حمیدیه نشستوبرخاست داشتهام.
وی اضافه کرد: علاوه بر این، همایش ملی را در خصوص این عملیات با حضور فرماندهان یگانها و تیپهایی که حاضر درصحنه بودند و مسئولین سپاه و ارتش در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار کردیم و در نگارش این کتاب از مطالب جامع و کامل این همایش استفاده کردم.
دیدگاه جدیدی بگذارید