لشکر57 ابوالفضل (س)
نام یگان: 57 حضرت ابوالفضل(ع)
زمان تشکیل: مرداد 1362 ( ابتدا به صورت تیپ تشکیل یافت)
نام فرماندهان: 1- عبدالله احمدی (9ماه) 2- برادر الیاسی( به طورموقت 3 ماهه) 3- روح الله نوری
استان پشتیبانی کننده : لرستان
تاریخ تبدیل به لشگر: در اردیبهشت 1365 بعد از عملیات حاج عمران
توضیحات تکمیلی تشکیل تیپ 57:
در لرستان نهاد مقدس سپاه پاسداران ابتدا در خرمآباد و بهمرورزمان در دیگر شهرستانها و شهرهای تابعه نیز پایگاههای سپاه تأسیس و راهاندازی گردید. پاسداران لرستان در مقابله با ضدانقلاب حضور فعال در کردستان، خوزستان خلق عرب، گنبد در قالب گروههای رزمی حضوری فعال داشت. با شروع جنگ تحمیلی مردم لرستان با سلاحهای خود به مناطق مرزی شتافتند، پاسداران لرستان در جبهههای غرب سومار، ایلام و ... و جنوب یزد نو، شرق خرمشهر و حمیدیه رسانند و با دشمن روبرو و به دفاع پرداختند. از اوایل جنگ پاسداران به شکل گروهی، گروهانی، گردانی به مناطق مرزی و عملیاتی اعزام میشدند تا اینکه از سال 1360 نیروهای اعزامی لرستان بهصورت سازمانی گردان در لشکر 7 ولیعصر(عج) و تیپ امام حسن(ع) تیپ 72 محرم که در جبهههای جنوب بود حضور داشتند و همینطور به استعداد تقریبی یک تیپ در سپاه بوکان مأمور شدند، از اواخر سال 1360 صحبت از راهاندازی سازمان تیپی حضرت ابوالفضل(ع) در لشکر 7 ولیعصر(عج) شد و اقداماتی صورت گرفت و همینطور بحث جایگزینی تیپ ابوالفضل(ع) بهجای تیپ امام حسن(ع) مطرح گردید ولیکن هر دو مورد نتیجه قطعی نداد تا اینکه اوایل سال 1362 تصمیم بر راهاندازی تیپ مستقل 57 حضرت ابوالفضل(ع) شد. در نتیجه اوایل مرداد 62 تیپ به فرماندهی برادر عبدالله احمدی اولین مأموریت پدافندی را در خط ذلیجان (جنگلهای امقر) شروع نمود. سپس در تاریخ 27/1/63 برادر الیاسی بهصورت موقت به مدت 3 ماه تا تاریخ 6/3/63 فرماندهی تیپ را به عهده داشتند. پس از یک سال فرماندهی یگان به برادر روحالله نوری واگذار شد. استان لرستان پشتیبانی نیروهای کادر، نیروی رزمی، پشتیبانی لجستیک، تیپ را تا پایان دوران دفاع مقدس تأمین نمود. 23/2/65 در عملیات حاج عمران تیپ با استعداد 7 گردان پیاده و گردانهای پشتیبانی رزم و ستادی خود را به منطقه رساند و با رشادت رزمندگان جلوی پیشروی دشمن بعثی را سد نمود. در این عملیات بود که فرمانده کل سپاه سردار رضایی تیپ 57 را به لشکر ارتقاء داد و مقام معظم رهبری (که در آن موقع رئیسجمهور بودند) به مناسبت رشادتها و شهدای این عملیات پیام به مردم استان لرستان دادند.
متن پیام
سلام مرا به مردم شهیدپرور لرستان و شهر خرمآباد و علمای محترم ابلاغ کنید. من رشادت و پایداری مردم و عشایر غیور را در وقایع اخیر جبهه و جنگ شنیده و اطلاع دارم، لیکن در سال 59 شخصاً شجاعت و دلاوریهای داوطلبان مخلص آن استان بوده و از نزدیک روحیه مبارزه آنان را شناختهام. نبرد آنان بیش از آنچه شنیدنی باشد دیدنی است، تأسف عمیق و تبریک و تسلیت مرا به مناسبت وقایع حاج عمران به همه آن عزیزان بهخصوص خانواده محترم شهدا ابلاغ فرمایید. امیدوارم با شهد پیروزی در آیندهای نهچندان دور کام این امت بزرگ شیرین شود از قول من به مردم اطمینان بدهید که پیروزی ما انشاءالله و به فضل و لطف الهی دیر و زود دارد ولی سوختوسوز ندارد.
والسلام سید علی خامنهای
با توجه به این که سپاه لرستان از اوایل سال 1360 تا تشکیل تیپ 57 (مرداد1362) دارای تیپ و یا لشکری نبود نیروهای رزمی این استان عمدتا در تیپ های و لشکرهای دیگر به خصوص لشکر ولی عصر(عج) تیپ امام حسن(ع) تیپ 72 محرم در جبهه ها حضور می یافتند.
تیپ 57 ابوالفضل در اوایل سال 1362با دو گردان تشکیل شد که فرماندهی این تیپ را برادر احمدی بعهده داشتند، معاونت ایشان بعهده برادر نوری بود و بعد مدتی برادر احمدی به معاونت لشکر25 منصوب شدند و جای ایشان را مدت یکماه ونیم برادر الیاسی گرفت و بعد ازآن حاج نوری مسئولیت لشکر را بعهده گرفتند و تعداد گردانها از دو به سه گردان افزایش داده شد.
این یگان عموما درمنطقه غرب کشور جنگیده و درکربلای 2 نقش فعالی را داشته است و درعملیات کربلای 4 این لشکر وارد جنوب می شود و از جمله یگانهایی بود که توانست تمامی اهداف از پیش تعیین شده خود را درعملیات کربلای4 بگیرد این یگان در عملیات کربلای 5 نیز درمنطقه عملیاتی حضور داشت و خسارات قابل توجهی دید و با تلاش فراوان توانست خسارات مادی واحدها و گردانها را تامین نماید و این یگان بعد از عملیات کربلای 5 مامور شد که در غرب عمل نماید و سپس برای انجام عملیات کربلای 10 به غرب رفت.
منبع: گزارش عملیات 668
شناسنامه این یگان در سال 1396 با همکاری خود یگان در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به طور مشروح تهیه شده است.
اطلاعات مربوط به «مطالب مرتبط» به طور مستمر و تدریجا افزایش می یابد